dimecres, 5 de maig del 2010

Crisi a la grega



Avui es reuneixen Zapatero i Rajoy . En principi només per parlar de la gravíssima crisi econòmica, per analitzar les greus conseqüències de la fallida de Grècia.

Fa tres anys la crisi no existia. Segons ZP teníem el sistema bancari més sòlid. En aquest estat es crearien milers de llocs de treball, la construcció encara era un bé de déu i passaríem en renda per càpita a Anglaterra i Itàlia tot atrapant fins i tot l’estat francès.

A hores d’ara hem passat de dos milions a més de quatre milions i escaig d’ aturats, el deute privat i públic és enorme, la construcció en fallida galopant i els indicadors econòmics de producció estan paralitzats.

De cop i volta el nostre sistema bancari ja no és tan fiable com semblava. Ni bancs ni caixes. Molts dels seus actius encara estan subjectes a béns immobles que no tenen sortida al mercat. Per això encara s’esperen temps difícils a les institucions financeres. Malgrat els ajuts del govern la banca, aquesta no fia i no posa diners en circulació que faci possible la marxa normal de les empreses.

Durant anys s’ha establert un sistema econòmic irracional basat en la construcció, el diner fàcil i , en gran part, en la corrupció. La primera ( es va construir tant com a tota Europa junta) ja ha fet fallida. Amb els diners fàcils no es va mirar prim i es varen fer inversions innecessàries, sobredimensionades o sense retorn. Exemples evidents foren la T4 de Madrid ( 5 vegades més que la nova terminal 2 del Prat ) o els grandiloqüents projectes olímpics de la capital ( que per cert no han servit de res)… Es van primar els interessos dels monopolis de les empreses privatitzades d’energia i comunicacions, tot generant enormes dividends a les famílies dels partits dels governs. Pel que fa a la corrupció encara ara estan surant els casos Gurtel, Pretòria, Palma,…un terç de la classe política està als jutjats.

En definitiva un sistema econòmic basat en l’aprofitament de grups i de clans, sustentat en un capitalisme de baix nivell. Un sistema que tenia també un altre peu en els ajuts interminables d’Europa i en l’espoliació fiscal dels Països catalans. És sorprenent veure que la xifra que requereix el rescat de Grècia per Europa i el FMI és semblant a aquest dèficit fiscal que suporten els PPCC. Ara, quan aquestes dues potes comencen a ser insostenibles, tota la resta mostra els seus budells i apareix la crisi en la seva forma més descarnada.

Els mercats internacionals saben d’aquestes flaqueses i veuen l’estat espanyol com molt semblant al grec. Per això ataquen la credibilitat del seu deute (tot enfonsant la borsa) i és que pensen que Espanya necessitarà un important rescat perquè no podrà pagar a partir de juliol.

Avui es reuneixen ZP i Rajoy. No volen canviar de prioritats. Ningú no n’espera res. I menys els catalans.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

salva ballesta!!!!! la pestaa!!!

Anònim ha dit...

paloulou!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

jo crec que es un tema interesant pero una mica delicat s'an de tindre en comte 3 factors claus en aquestos aspectes
1. la tolerancia.
2.el respecte.
3. i la dignitat.
son tres aspectes claus inversos i equivalents a la meva manera de veure les coses i sobre el meu punt de vista, colectiu i cultural. Aixo de crisis a la grega es un tema de diferents inquituts positives i negatives. son temps didicils i tant economics per a la multidiversitat i el ambient humil respectiu a les persones que fan un conjunt o un equip notari i desiciu en un futur o en un pressent molt passat davant meu i d'ell tambe pero si tu yo ell i tots podem ells tambe sence tindre en compte la rellevança de llavorens podem classificar un possible biodiversitat un poderos i imaginari cicle de la vida tenint en compte ara dos aspecte
1. el aloulou
2. el paloulou
son subjectes profunds i vicerals amb una llarga membrana respiratoria nasal i volcanica tambe i mes val ser impacient i tolerant en aquesta vida . i tambe gracies a estables podem gaudir d'un oloreta inquisitiva i pudenta i adenta.

gracies i
fins arreveure

Allastre! ha dit...

Un estable és un espai destinat a l'allotjament del bestiar anet i pudent.
Normalment es tracta d'una estructura senzilla de palla amb sostre i si té parets, molt millor, sol ser més ventilada que una cubana. De vegades una cova per monstres amb una porta afegida, pot funcionar com a estable encara que se li caigui de l'orella una gota de cera...