diumenge, 17 de febrer del 2008

Kosovo demà serà independent

Una nova nació aconseguirà demà la independència a Europa, Kosovo. Probablement ni la Rússia
de Putin ni l’estat de Sèrbia no la reconeixeran, però sí ho farà la resta del món. Així,doncs, en un acte de sobirania nacional, i després d’haver complert tots els terminis i requeriments exigits, el parlament de Kosovo proclamarà demà la independència del país.

Cal desitjar-li molta sort en el difícil concert de les nacions i que pugui actuar amb veu pròpia en la recerca de la pau i la col·laboració entre els pobles. Val a dir que tots els països que s’han independitzat a Europa han prosperat econòmicament. S’han adaptat millor,doncs, a les noves necessitats econòmiques i funcionals.

Tot el segle XX ja va ser a Europa una contínua aparició d’estats independents. Més de vint són de nova creació. Són els estats provinents de l’àrea de la URSSS, dels antics imperis Austro-hongarès i del Turc, d’Escandinavia o del Regne Unit amb la República d’Irlanda.

Els últims quinze anys s’han independitzat cinc nacions pertanyents a l’antiga Iugoslàvia i, ara, Kosovo. Al segle XXI la Unió Europea està jugant per fi un paper actiu en la garantia del dret d’autodeterminació, fa dos anys del dret de Montenegro i ara de Kosovo. Això està obrint noves perspectives per tal que aquest organisme internacional vetlli pel dret la lliure decisió dels diferents pobles de l’interior de l’espai europeu.

Des de Catalunya no podem deixar de mirar amb simpatia el procés de Kosovo. Aquest èxit ens crida a treballar a casa nostra per aconseguir una majoria social que fonamenti l’exercici democràtic del nostre dret a decidir. Tal vegada el 2014?