dijous, 8 de maig del 2008

Correccions i reflexions davant un congrés.


Som en temps de correccions. En primer lloc rectifica Ensenyament no suprimint el Batxillerat Nocturn davant la protesta dels sectors implicats. I és que avui per avui aquests estudis aporten un factor de cohesió social difícil de cobrir amb estudis a distància.

Però calen moltes rectificacions més. Per exemple, corregir l’aplicació de la Llei de Dependència. Una llei invasiva de les competències de Catalunya i que al capdavall tampoc no està assolint les expectatives socials i de progrés que havia aixecat. En gairebé dos anys només ha pogut atendre un 8% de les greus deficiències de protecció existents. Cal preguntar-se, doncs, és això ser d’esquerres?

Cal esmenar amb rapidesa la barbaritat de privar de llibertat la setmana passada , i per dos anys, a Francesc Argemí, Franki. És un abús empresonar un noi per voler treure d’un edifici la bandera de l’ Estat Espanyol. En la lluita per les llibertats nacionals els símbols tenen la seva importància i la reacció desproporcionada de l’estat malauradament així ho demostra.

L’economia està en una crisi de la qual només se’n salva la gran banca. Qui més ho estan pagant, però, són les classes populars en forma d’atur, carestia d’aliments i congelació de sous. No es veuen per enlloc polítiques socials que pal·liïn aquests dèficits, ni per part del govern de l’estat ni del de Catalunya.

Malament es presenta la negociació de l’acord de finançament del nostre país. Segons l’estatut vigent el termini acaba el 9 d’agost. Des del govern central es descarta la bilateralitat, és a dir, poder negociar directament, i se’ns anuncia que no hi haurà gaires més diners. Sembla que de retallar substantivament el dèficit fiscal res de res. I això independentment que s’acabi publicant una versió maquillada d’ unes balances fiscals

La política de l’aigua no podia estar pitjor plantejada. Els ciutadans de les Terres de l’Ebre ja no poden enganyar-se més. Perquè no es pot fer créixer desmesuradament la gent i la demanda a la zona metropolitana i pretendre posar al límit els recursos hídrics del país. I és que cal tenir una visió més realista, més sostenible i equilibrada de país i del seu territori.

I, pel que fa als avenços en matèria nacional i aprofundiment democràtic, el PSC anuncia que s’oposarà a la llei de consultes populars que proposa la Conselleria de Governació portada per ERC. Doncs anem bé. Si no ens deixen avançar en aquesta matèria, que ha estat dos anys paralitzada, i que suposadament va ser clau en l’estranya negociació per reeditar el tripartit, de què ens servirà mantenir els independentistes republicans a l’executiu?