dijous, 6 de novembre del 2008

President electe Obama




És evident que després del desastre de Bush gairebé tot el món se n’ha alegrat del teu triomf, Barak Obama. Un món dividit i tensionat al màxim pel racisme i la incapacitat de diàleg, un món teledirigit en gran part pels designis unilaterals nordamericans, imposats per la força del vostre armament, necessitava un canvi important que li retornés l’esperança.

El món vol veure en tu un altre Kennedy, un altre Martin Luther King , que uneixi els negres amb els blancs, que reconciliï els diferents credos i religions, que aposti per la igualtat entre les distintes classes socials,… No sols Estats Units sinó la resta del món volen veure gestos de saviesa, polítiques de previsió i equilibri, volen paraules d’esperança i comprensió de les diferències.

Un món global com el d’avui en dia no pot desentendre’s de qui governarà els vostres Estats Units. Per això en un món global és bo que hi hagi als Estats Units un president negre que superi la discriminació i els recels racistes.

En un món global és bo que hi hagi un mandatari americà que cregui en la concertació, el consens i la multilateralitat.
En un món global és bo algú que no sigui fanàtic de les religions o que no cregui amb la força cega de les armes. Algú que hagi dit que la invasió de l’Irak va ser un error i que hagi denunciat les tortures de Guantánamo.
En un món global és bo que es cregui en estendre la seguretat social, ajudar els més pobres i potenciar les escoles.
En un món global és bo algú que cregui en el medi ambient i qüestioni la sobreexplotació dels recursos petrolífers.
En un món global, és bo que es coneguin els problemes dels pobles oprimits que lluiten per la seva llibertat.

President electe Obama, saps que al nostre país no és de parla castellana? Saps que a Espanya és més fàcil, si és el cas, ser un president negre que un de català? Què n’opines del dret a l’autodeterminació que recull els principis de l’ONU? S’ha d’aplicar a les nacions europees sense estat que el reclamin?

Com veus els ciutadans catalans d’un món global volem respostes positives a aquestes qüestions. Si és així, podrem corejar amb tu, nova icona del segle XXI, cadascú amb el seu idioma, Yes we can.