dijous, 20 de novembre del 2008

Realitats sorprenents


Vivim farcits de notícies que ens sorprenen cada dia. Només mirar la premsa o sentir les ones veiem flocs de veritat mutable i variable

Avui,20-N , encara hi ha milers de plaques i escuts que recorden el feixisme,… i ho veiem tan normal. Tanquen una discoteca que rifava augments de pits. Detenen al màxim dirigent de comandos etarres ( ara, diuen, va de debò). Garzon, que volia fer obrir les foses, ara ja no es considera competent: Franco, doncs, guanya una altra batalla. El Santander que era el millor banc del món fa unes setmanes, ara ha d’ampliar capital…es veu que ja no és tan solvent. No hi ha diners i es gasten milers de milions en art a la cúpula de les Nacions Unides. Fan una vaga els sindicats de professors i no diuen res sobre el restabliment de l’autoritat i el respecte. Augmenten els casos de violència adolescent i masclista i no es fa res per aturar la situació. Bush, el pitjor president dels EUA, s’acomiada per la banda alta convidant a la foto a les vint potències del món… i tots hi van.

La Nissan vol aprofitar l’avinentesa i acomiadar mitja plantilla. Es vol rescatar bancs i empreses i no es passen comptes als culpables de la desfeta. El petroli no para de baixar i les benzineres no abaixen el preu. Sempre hi ha qui guanya amb la crisi: llibres d’ autoajuda, de Carles Marx, venda de marques blanques,…Aconsegueix 400.000 euros en préstcs dels bancs i diu que no els pensa tornar. Disminueixen el consum de benzina, els viatges a l’estranger, l’ús de les autopistes, la compra de cotxes, i també el rebuig de les deixalles. Manquen 200 llicenciats de català al sistema educatiu, i diuen que anem bé. Els mossos es despleguen per tot Catalunya… ara falta experiència i competències. Uns que cremen fotos del rei són absolts i d’altres són penats. Els pirates de la mísera Somàlia atraquen vaixells de guerra i petroliers. Mentre a occident es mor per obesitat, hi ha 800 milions que pateixen gana.

Diuen que diuen. Un tal Mariano Rajoy, del PP, diu que assistir a la desfilada militar és un conyàs… i té raó. La reina diu que és de dretes… i la fan callar. L’ Economist diu que estem obsessionats per la llengua…i ho escriu en anglès, no pas en esperanto. El Bono diu que els del partit són uns f. de piii. i queda enregistrat als micròfons. Diuen que la festa que munten per l’aniversari del germà del papa a la Capilla Sixtina val una burrada. Mentrestant també diuen que al Congo les multinacionals organitzen un genocidi pel control de la materia bàsica de l'electrònica i la informàtica, el coltan.

Al Bages tenen per segur que trobaran gas natural, déu ho vulgui.. El projecte Fàbrica Nova s’endarrereix mig any més… o sigui, fa com sempre. Les noves places públiques de Manresa no agraden ningú… i tothom calla. Hi ha diners per muntar una presó al Bages... i no per a actius que donen projecció com el Ricoh Manresa. Ha hagut d'haver una sentència perquè no es facin els sorollosos balls a la Plaça de l’Institut. Plataforma x Catalunya encara té la barra de presentar el seu sisè candidat al consistori…no cal dir que tampoc no és magrebí. Mentre Caixa Manresa celebra el primer centenari de la remodelació de Sant Benet, a Montserrat moren uns operaris i són rescatats en helicòpter. A la pacífica Manresa un pare pica amb un martell un alumne…i encara vol tenir raó.

I tot mentre la sequera acaba amb les muntanyes plenes de neu i el pantà La Baells ben ple d’aigua.