dimarts, 20 d’octubre del 2009

Un dia històric


19 d’octubre. Un dia fred. Vaig a l’Ajuntament amb la Carme i aparquem a prop de la Plaça Major. Ens trobem de seguida amb l’Alba i quedem per prendre un tallat. Al bar Toni’s ens trobem a Jacint Valls i l’Albert, de Deu mil, parlant amb l’Uriel, el diputat implicat en les consultes. Comentem com van els ànims i les últimes novetats del procés.
Travessem la plaça i ens adrecem a l’Ajuntament. Sota els porxos de les arcades trobem molts companys d’Òmnium, de la FIP, de La Fadulla, coneguts de la CUP, d’Esquerra , de Convergència i de Reagrupament. Trobo Josep Camprubí, que defensaria la moció al ple, xerrant amb el Javaloyes, del PP. Ens saludem breument i ens adrecem al saló de plens per l’estrafolària escala del darrera. Es preveia que estaria molt ple. A dins, i ja assegut, trobem el Ramon, després, altres companys.
Aquest saló és el mateix en què fa 127 anys s’aprovaren les Bases de Manresa, per això causa admiració, fa molt respecte. De seguida notem la presència de les televisions; l’acte era important, molt important.

Parla en Josep Camprubí en nom de les entitats que promouen la consulta popular per la independència a Manresa. Brillant, convincent. Li ho reconeixem quan acaba amb un intens aplaudiment.
Parlen els representants dels grups municipals que hi donen suport. S’apel•la a la democràcia i la participació, al dret d’autodeterminació de totes les nacions. Sumem12 vots a favor. Acte seguit el regidor de PxC diu que s’abstindrà. Després Iniciativa , com sempre fa en els temes de país i contràriament a la participació que tant pregona, també s’absté. Lamentable. Torn del PP que, com era d’esperar, coherent amb les seves idees, vota en contra. Com també estava anunciat el No del PSC-PSOE. Cap argument seriós. Contràriament a altres vegades, l’Irujo estava nerviós i acomplexat tot defensant allò que en teoria no hauria de defensar. Sap que diversos regidors i alcaldes socialistes en altres llocs han dit que sí. Sap que davant molts manresans , amb el seu No restaran aïllats per poc democràtics.

El No a la consulta només suma 10 vots, per tant, la moció amb 12 vots favorables havia superat el tràmit, comptava amb el suport de l'Ajuntament. Com un ressort ens aixequem i amb alegria ho celebrem amb forts i càlids aplaudiments.

La comissió preparatòria de les consultes es reuneix vint minuts després al lloc habitual. Ho torna a celebrar. De seguida fa una valoració on es conclou que si es vol aglutinar molta gent hem de sumar, sumar.Tenim un gran repte i S’ha girat molta feina: cal preparar l’assemblea constituent, posar dates, establir principis organitzatius, proposar comissions, portantveus, aconseguir voluntaris, pensar en la logística,…
Però tot això serà més endavant, en uns altres dies. Ara, ahir, ja calia descansar.