dimarts, 19 d’abril del 2011

Una presó al Bages




El dia 14 d’abril vaig visitar una presó. Es tracta de la presó de Lledoners a Sant Joan de Vilatorrada. La visita s’inscrivia en un programa de prevenció de violència de gènere entre la institució penitenciària i el meu institut l’IES Quercus. El recorregut en autobús és curt; tan sols deu minuts separen un centre d’ensenyament secundari i aquest centre penitenciari que té poc més de dos anys. La instal•lació, totalment emmurallada, està perfectament integrada al terreny.

Una presó és com un “gran hermano” ens va explicar el seu director, Hermini Gonzàlez, on hi ha 600 càmeres observant-te. I a fe que es veuen per tot arreu. D’entrada l’accés és marcat pel rigor. Comprovació estricta d’identitat i dipòsit de les pertinences personals. Val a dir que si fóssim penats s’establiria un conjunt d’entrevistes per determinar el nostre perfil per tal d’assignar-nos un espai prefixat.

El recorregut que vam fer , totalment delimitat, cobria els espais comuns de formació i la visita a un mòdul encara no ocupat. Els distints responsables ens expliquen que compten amb 700 “interns” ubicats en 7 mòduls de 108 cadascun. Un mòdul d’aquests és de règim especial amb més fortes mesures de seguretat, “una presó dintre d’una presó”.

Després de passar per distintes dependències de gestió general, i de travessar espais de control de doble porta corredissa de ferro i vidre, arribem a la presó pròpiament dita.
El nervi central està constituït per un ampli passeig que separa els 7 mòduls de les àrees comunes: àrea formativa, poliesportiu,…Els responsables ens mostren diferents activitats a la zona escolar. Quan passem per aquell passeig central, escrupolosament cuidat, coincidim amb diferents grups d’interns que es traslladen d’unes dependències a unes altres. Els acompanyants ens indiquen que anem per una banda del carrer per deixar disponible l’altra. Aquesta proximitat és correcta però causa sensacions especials.

Visitem el mòdul 7. A la part de sobre, un passadís gris està ple de cel•les tancades per gruixudes portes metàl•liques i automàtiques. Un espiell quadrat que només es pot obrir des de fora és l’única obertura quan es tanquen les portes. A dins uns espais de vuit metres quadrats ha de ser habitats per dos interns. Entrem en una cel•la i provem què se sent en tancar-se la porta. Abisme i solitud.

Quan sortim el Joe i el Joan, dos interns, ens expliquen que estan desenvolupant en un mòdul una experiència de presó tranquil•la, on s’han compromès a excloure la violència, tractar-se amb respecte i dialogar sempre que hi hagi diferències. Conversant amb ells i alguns funcionaris ens expliquen alguns detalls com que disposen d’ una clau amb un límit de 8 euros a la setmana o que el tracte entre ells es respectuós. Per altra banda la psicòloga Gemma Lòpez ens distingeix entre els perfils marcats pel consum de drogues i els que no ho estan.

Tot i el tracte més humà, tot i la piscina i malgrat ser una presó nova gens comparable a l’amuntegament de La Model, no deixes de sentir un alleujament quan dos hores després d’haver entrat deixes el recinte. I és que la funció d’un centre penitenciari sempre serà la restricció d’allò més preuat per tothom: la llibertat.

2 comentaris:

Joan Badia ha dit...

Josep Lluís,
Molt ben descrita la sensació de visitar la presó. Jo no hi he estat, als Lledoners, i m'agradaria.
De totes maneres, com que sí que vaig estar empresonat (era una setmana abans de Setmana Santa del 1972), encara que va ser per pocs dies, et puc dir que la sensació és ben bé la que dius...
Una abraçada i gràcies per tornar a fer-nos arribar les teves reflexions des del Penyagolosa!
Joan Badia

maymay ha dit...

Offers like tailor-made billet grillz typically are not expected rolex replica sale they may readily comprise of some style and even try to make ones own van some diverse from the person with identical model whilst you across the road as a result of were you reside. You will find numbers alot more pick-ups in the highway at present than in the past. It looks like that fake rolex designed for mainly because they are really crafted at present through a lot of benefit and even advantages. Various of those enjoy the substantial cabs that should obviously grant extremely traveler with capacity of. Various belonging to the van have a very good quite short proverbial box due to their substantial cabs. This could certainly result in a a tough time once hublot replica uk products though you can get methods to it through van accents perhaps a bed furniture stretcher. That have an stretcher which includes Amp Groundwork components, you opened that tailgate additionally, the stretcher flips throughout to offer you another three base in bed. The application calculates clearly designed for carting pieces perhaps a biker. After the tailgate is without a doubt together it will be turned inside the proverbial box making sure you have an important products fence. You can get cartier replica uk accents marketed which make an important passenger truck keepers everyday life quite easy, just like the Amp Groundwork potential part. This course at once deploys and even retracts as you opened and even similar the doorway. It gives you one along with a attractive washboard phase 10 -12 size downward as a result it's not essential to broaden to arrive the floor. It looks like it thing is amazingly and may home address the problem designed for an excessive amount of tag heuer replica sale that definitely have an important situation entering and even of their find understanding good reason and the additional.