dijous, 14 de febrer del 2008

Treuen la grua de l'Ajuntament

Ara que ja ens havíem acostumat a la seva companyia, ara ens treuen la grua. La Plaça Major de Manresa perdrà una de les imatges més característiques d’aquest darrer any i mig.

Ella ha estat allà tant fa que fos Fira de l’Aixada, Mostra del Correfoc, rebuda dels reis màgics o celebrar la pujada del Ricoh a l’ACB. La grua ens ha acompanyat en tots aquests entranyables esdeveniments. Impertèrrita, ferma, donant-li un toc de verticalitat, de ferro i d’enginyeria avantguardista a la noble façana barroca de l’il·lustre Ajuntament.

Urgia arranjar l’edifici de l’Ajuntament? Sí, sense cap mena de dubte. La seva part posterior estava atrotinada i calia posar també un ascensor. Quan els tècnics van proposar de palplantar la grua a la façana, però, es va produir una certa indignació. Era un autèntic bunyol. Es va accedir pensant que no hi havia remei i que duraria poc.

Poc es pensava, però, que una obra que havia de durar vuit mesos porta ja 15 i en durarà 18. I és que, com moltes obres que s’han fet a la ciutat, s' allarga més del doble del previst.

No hi ha manera de millorar el procés. En cada intervenció s’han previst uns pocs mesos i en cada intervenció, quan no per naps per cols, s'allarga tota la seva execució. Execució que sovint ha estat una ocupació del carrer o plaça abusiva i desgavellada.

Ara que la grua se’n va, un pensa si hi ha normes per als contractistes, si hi ha drets dels usuaris de l’espai públic. De vegades, però, no ho sembla.