dimecres, 21 de maig del 2008

Empreses i Ajuntament , ens entendrem?


Després d’un any del nou consistori, determinats problemes amb distintes empreses continuen igual , d'altres com el PTB per fi comencen a desencallar-se, i en el cas de la Pirelli, anem enrere.

En primer lloc la química Lipmes. Amb els tripijocs i les excuses de mal pagador per part dels seus propietaris, no hi ha manera de fer-la saltar del centre urbà. I crec que ja s’ha donat massa amb la prevista requalificació dels terrenys i els sostres edificables i que s'ha fet bé acotant el seu espai i controlant diàriament la seva possible perillositat. És evident que abusen dels seus drets originaris, propis de totes les empreses que han restat absorbides per la urbanització. Per tot plegat la Lipmes continua sense bellugar-se.

El trasllat de línies elèctriques, amb FECSA a l’altra banda, tampoc no es mou. Això suposa un entrebanc per poder iniciar la urbanització de la zona Est i redreçar tot una gran àrea. Per altra banda, tot i la urgència d’una nova escola, no avança l’adquisició de PYMSA (Postes i Maderas) per tal de poder cedir els terrenys necessaris per al centre educatiu de Valldaura.

El Parc Central, el conegut Parc Tecnològic del Bages, després d'anys d’entrebancs burocràtics, diverses vegades denunciat pels promotors, comença per fi a fer obres i sembla que traurà el cap com a molt d’hora el 2010. Per cert, veure per TVM l'alcalde Camprubí maniobrant una grua, com a símbol d'inici d'obres, ha estat tot un espectacle. Esperem que la crisi econòmica que mentrestant s’ha generat no minvi els possibles projectes empresarials (quatre d'ells ja confirmats) que s'esperen obtenir.


Finalment, i pel que sembla, ni la Generalitat ni l’ Ajuntament han aconseguit convèncer que es quedi la mutinacional Pirelli. No és cap broma. Manresa i el Bages previsiblement perdran una empresa de primera magnitud. Més de 1200 treballadors i la primera en facturació anual de les empreses de la Catalunya central (gairebé 300 milions d’Euros). Pirelli, malgrat el subministrament segur i econòmic d’aigua que tenia, buscarà un altre espai que millori les seves expectatives.

Pel que es veu l'empresa de pneumàtics, després de 8o anys de ser la indústria senyera en treballadors i en facturació, no ha considerat suficient l’oferta de requalificació i cessió de nous espais industrials feta per l’Ajuntament o el suport a la recerca promès per la Generalitat.

Tots aquests endarreriments, bloquejos, i fins i tot desercions, fan pensar si hem encertat les estratègies negociadores. Segur que quelcom important s’ha errat en els processos, en l’acostament de posicions.

Ara, possiblement, es pretén compensar-ho amb el Parc Central i amb la instal·lació d'empreses logístiques al Pla de Bages. Més enllà que aquestes darreres ocuparan molta menys mà d’obra, benvingudes siguin si no són sols magatzems i incorporen valor afegit a les seves activitats en uns polígons que altrament ja es van fer desorbitats